Храмовият празник e на 15 август, но традицията е съборът да се прави в първия почивен ден, за да може повече хора да почетат празника Голяма Богородица. В църквата всеки имаше възможност да запали свещ, а отец Лъчезар отслужи празничен молебен и водосвет за здраве. Свещеникът освети и курбана за здраве. В района около църквата бяха подготвени места за почивка, отдих и веселие, както и възможности за забавление на децата, като по този начин храмовия празник се превърна в истински събор.

В деня на празника, село Дреново всяка година привлича голям брой хора от цялата община и околията. Ежегодно е посещаван и от кмета на община Костинброд г-н Трайко Младенов, Председателят на Общински съвет – Костинброд д-р Атанас Тенев, зам.-кмет инж. Теодора Гогова, кметът на с. Петърч г-н Борислав Борисов, както и почти всички кметове на населени места от община Костинброд.

Домакинът и кмет на с. Дръмша, с. Дреново и с.Понор г-н Добри Тодоров предложи на гостите си топло посрещане и курбан за здраве.

Българските народни обичаи преминават през много трудности и изпитания войни, въстания, робство. Някои от тях успяват да се запазят и до днес, друга част се загубват завинаги. Но тези, които остават показват колко богата и разноцветна е народната ни култура. Те са първоизточникът, от който произтича цялата културна традиция на българския народ. В душата и сърцето си всеки българин носи българските обичаи и традиции, независимо от все по- забързаното му ежедневие. Така, в августкия съботен ден, българи празнуваха християнския празник – Голяма Богородица в село Дреново. Догодина, до Амина…

25699 посещения общо 1 посещения за деня
На 17 август, събота, се състоя храмовият празник на църквата “Успение Богородично” в с. Дреново