На 21 май православната църква почита Светите равноапостоли Константин и Елена. Това е денят на игрите по огън – нестинарството.

Църковният празник е в памет на император Константин и неговата майка Елена. През 313 година Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия.

Празникът на 21 май отбелязва края на пролетта и прехода към лятото. Според народните вярвания на този ден строго забранена е всякаква полска работа. Стопаните свързват празника с предпазването на реколтата от градушка.

Имен ден празнуват Константин, Елена, Костадин, Костадинка.

Днешната дата е специална и за град Костинброд!

Градът е все по-извествен със своето историческо място, с откритията си през 1973 година археологически останки. Те включват Пътна станция „Скретиска“ по древната линия „Виа Милитарис“, минаваща от Белград през София /Сердика/ до Истанбул /Константинопол/ и изградената по-късно в нейна близост късноримска резиденция, наречена – „Скретиска“.

Големият разцвет на Сердика, включително и на прилежащата му “Скретиска” се осъществява при император Галерий /293-311г./. В църковно -политически план неговото най-велико дело, което рязко ще повлияе и върху образа на родния му град Сердика, е издаването на Едикта на търпимостта през април 311 година. Началото на легитимното християнство със сигурност е дадено в този район. Не случайно Вселенският сердикийски събор започнал през 343 г. се е състоял в Сердика и Скретиска в продължение на три години с участието на повече от 300 християнски религиозни водачи.

След смъртта на император Галерий, Император Константин Велики трайно е резидирал в резиденция “Скретиска” , изчаквайки изграждането на новата си столица Константинопол.

868 посещения общо 1 посещения за деня
Днес почитаме Св. Св. Константин и Елена!