Кметът на община Костинброд, г-н Трайко Младенов, заедно с инж. Теодора Гогова- зам.-кмет на община Костинброд, г-н Димитър Георгиев-Ръководител на Общински Инспекторат и г-жа Симана Марковска – представител на Югозападното Сдружение на общините са на посещение в Унгария. Проектът е в посока трансграничните взаимоотношения като Унгария е домакин, с участие на представители от двойките страни – България / Сърбия , Словакия / Унгария, Словения / Италия, Латвия / Литва , Португалия / Испания. От българска страна с активното участие на Сдружението на югозападните общини проектът е факт, развива се, а настоящето посещение в Унгария е важна част от неговото реализиране.

Посещението в унгарската страна е с активната помощ на Министерството на външните работи и посолството на Република България в Унгария. Посоката на община Костинброд е осъществяване на контакти с унгарски общини – с цел бъдещи съвместни проекти и побратимяване. Мащабността на проекта е обмен на добри практики в сферата на трансграничното сътрудничество и възможност продължаване на взаимоотношенията в сферата на бъдещи проекти.

На 21.03.22г. делегацията от община Костинброд бе приета в посолството на Република България в столицата Будапеща, Унгария. Ръководството на община Костинброд се среща с Негово превъзходителство Христо Полендаков – Посланик на Република България в Унгария. Негово превъзходителство запозна гостите от община Костинброд с инициативи, които той е организирал в Унгария през последната година.

На 22.03.22г. Посланикът и представители на община Кишпещ поканиха делегацията на откриване на българска чешма в град Кишпещ, който е в близост до Будапеща. Чешмата е изградена в междублоково пространство, в непосредствена близост до училище и детска градина. Община Кишпещ е част от Будапеща. Тя се води 19 район на столицата. В Кишпещ има българско малцинство, които са наследници на българските градинари. Градинарите през 19-ти век, около времето на Освобождението на България, са дошли в Унгария с три важни неща – знания, трудолюбие и сортови семена.

Българските градинари се заселват в околностите на градовете Будапеща, Сегед и Мишколц. Те са давали знанията си на месните унгарски общности, наемали са земи, които са обработвали и засаждали. А в последствие като са замогнали някой си купили земи и емигрирали. Българите били от две големи български села: Доганово и Поликраище, област Велико Търново. Едни от инициативите на посланика с Местната власт и с общността в община Кишпещ са свързани, именно в посока на насаждане на различни култури и в общи дейности по отглеждането им, и събирането на продукция.

Делегацията продължава със срещи и през следващите дни. Пожелаваме успех на ръководството на община Костинброд.

4438 посещения общо 1 посещения за деня
Делегация от община Костинброд участва в проект по програма “Европа на гражданите” с посещение в Унгария