Днес, 22.03.2022 г. , в топлия мартенски ден беше открита българска чешма в 19-ти район на Будапеща -Кишпещ. В унгарския град, в близост до училище и детска градина, в които учат български деца от българската общност – останала в и около унгарската столица. Българската чешма беше открита от Негово превъзходителство – Посланикът на Република България в Унгария – г-н Христо Полендаков и кметът на Кишпещ – г-н Петер Гайда. За деца в детска и предучилищна възраст, сред които имаше много с български произход се представи постановка с български приказни герои и поуки. Делегацията в състав г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд, инж. Теодора Гогова – зам.-кмет на община Костинброд, г-н Димитър Георгиев- Ръководител Общински Инспекторат и г-жа Симана Марковска- представител на Югозападното Сдружение на общините, получиха покана от кмета и общинското ръководство да гостуват в сградата на общинската администрация.

В заседателната зала на община Кишпещ г-н Петер Гайда представи ръководството на общината си – тримата заместник-кметовете и експерти по европроектите в общината. Г-н Трайко Младенов презентира община Костинброд – бизнеса, който се развива на нейна територия, културния й живот, постиженията й в социалните дейности и в образованието. Между двете общини бяха обменени идеи за бъдещи съвместни сътрудничества в областта на културата, спорта, европейски проекти между културни институции и в областта на мрежата от градове. На откриването на чешмата и проведената работна среща между представителите на двете общини присъства и местния доайен на българската общност в Будапеща и в Унгария – г-н Йордан Тютюнков. Г-н Тютюнков е един от изключително уважавани в Унгария българин – експерт в областта на туризма и университетски преподавател.

С активното съдействие и на българския посланик – Негово превъзходителство Христо Полендаков, представителите на двете общини се договориха в кратък срок да направят контакт между ученическите съвети на училища от българската и унгарската община. Г-н Младенов разказа за предприетата инициатива от 3 години на 1-во ОУ Васил Левски, където активно се изучава унгарски език, със съдействието на унгарския културен институт в България. След конструктивната работна среща между двете общини – делегацията пътува към община Мезокьовещ /Mezőkövesd/, където започва реализирането на трансграничния проект. През следващите дни предстоят срещи с български общност в други райони на Унгария, както и срещи с представители на местната власт в унгарски и словашки общини.

6284 посещения общо 1 посещения за деня
На международния ден на водата беше открита българска чешма в Унгария. Делегацията от община Костинброд гостува в Кишпещ и направи работна среща с представителите на местната власт в унгарската община