С много настроение от всички присъстващи днес, 16 април, НЧ “Заря-1914”, кв. Маслово отбеляза Лазаровден или наричан още “Лазар”, “Лазарица” или “Лазарова събота”.

Събитието започна с прекрасните песни, изпети от младите Лазарки от квартал “Маслово”, гр. Костинброд. Самодейците към НЧ “Заря-1914”, с ръководител Екатерина Михайлова и секретар Камелия Георгиева отбелязаха Лазаровден като запалиха по свещ за здраве в храм “Св. Николай Чудотворец”.

Отец Крум отслужи литургия за здраве и благополучие.

Да уважи празника и всички самодейци в публиката бе г-н Александър Ненов – зам.-кмет на община Костинброд. Присъстваха още г-жа Светослава Иванова – директор на Дневен център за работа с деца на улицата, г-н Димитър Георгиев- ръководител на Общински Инспекторат-Костинброд, г-жа Елена Гатева- председател на НЧ “Заря-1914”, родители и жители на община Костинброд.

Танцов състав “Зора”, с ръководител Калина Зашева, изпълниха пространството пред читалището с песни, танци и рецитиране на стихчета за Лазаровден. Да ги подкрепят бяха и децата от ТС “Ритъмчета” към НЧ “Кирил и Методий-1890”, Първи район, гр. Костинброд, с ръководител Евелина Димитрова и секретар Стойна Таскова.

Лазарките след това се отправиха към моста над река Блато, за да изпълнят обичая „Кумичене” – хвърляне на лазарски венци в реката. Пускането на венец от девойка в реката символизира желанието на момата да се задоми. Честит Лазаровден ! Бъдете здрави!

2782 посещения общо 1 посещения за деня
Пролетните празници започват с един от най-хубавите български обичай- Лазаруване