Днес в село Драговищица беше истински празник! Лазарки обиколиха цялото село и раздаваха усмивки на жителите му. Красивите Лазарки от село Драговищица от НЧ “Георги Сава Раковски-1928“, с ръководители Петя Живкова и Емилия Димитрова, обиколиха селото в ранните часове на днешния, празничен ден.

По традиция се изпълни обичаят Лазаруване. Млади жени, наречени лазарки, облечени в народни носии берат цветя, с които плетат венци за утрешния празник Цветница. Момите обикалят къщите, пеят обредни лазарски песни, благославят стопаните за здраве, щастие и берекет, а те ги даряват с яйца, пари и плодове.
Също така по традиция днес се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден — Връбница (Цветница).

Заместник-кметът, г-н Александър Ненов, поздрави младите Лазарки и им пожела здраве, щастие, успехи и радости да съпътстват живота им. Дните им да бъдат светли, слънчеви и топли!

Честит Лазаровден!

НЧ ”Илинден-2012”, село Безден и НЧ ”Разум-1922”, село Опицвет отбелязаха Лазаровден с най-малките Лазарки от селата. Лазаруване е български обичай, по традиция се практикува на християнският празник Лазаровден, в събота преди Връбница. Днес Лазерките изпълниха обреда в двете от селата в община Костинброд- Безден и Опицвет. Лазарките обикаляха къщите в селата, играха и пяха песни за неомъжените моми, за плодородие, здраве и семейно благополучие.

НЧ „Иван Вазов-1957“, с.Безден отпразнуваха Лазаровден. Децата от Народното читалище, заедно с техните ръководители Румяна Величкова, Величка Костадинова и Ваня Владимирова, обиколиха цялото село като накрая хвърлиха своите венчета в река. Лазарките не подминаха и младият кмет на село Безден – г-н Цветан Борисов, на когото пожелаха здраве, щастие и късмет. Лазаруването заема особено място в народния календар и се изпълнява на християнския празник Лазаровден, който се празнува предпоследната събота преди Великден.

В обичаите свързани с Лазаровден се откриват следи от древни езически обреди, които могат да се отнесат към събуждане на природата за нов живот през пролетта. Народът вярва, че къща, в която са пели лазарките, е честита – в нея ще има плодородие, а стопаните ще се радват на здраве и весел живот. Поздравления към всяко едно дете и неговите родители, че в днешния ден отбелязаха стар български обичай! За нас е удоволствие да ви гледаме!
8953 посещения общо 2 посещения за деня
Лазаровден в община Костинброд