На 24 септември 2022 г. в с. Петърч се организира Десетият Фолклорен фестивал “За пояс” 2022. Организатор на събитието е Народно читалище „Нов живот – 1919“ с подкрепата на кметство Петърч и община Костинброд.

Точно в 14.00 часа започна юбилейният фестивал, но тази година с различно начало. Над 300 любители на фолклора, облечени с народни носии преминаха маршрут, под формата на дефиле от центъра в село Петърч през ОУ „Отец Паисий“ до храм „Св. Георги Чудотворец“. Дефилето бе водено от кмета на село Петърч и ръководството на община Костинброд. В дефилето се включиха много приятели и гости на селото. Отец Желязко Симонов отслужи водосвет за здраве и поръси със светена вода всички малки и големи, участници и организатори като пожела още дълги години да се организира фестивалът.

След фолклорното дефиле, програмата започна с водещ Рангел Вангелов. Човекът създал душата и сърцето на фестивала, воден още от самото негово начало преди десетина години.

Г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд от сцената заяви на петърчени, че предстоят важни инфраструктурни обекта за китното село. Най-приоритетни са канализация, пречиствателна станция и физкултурен салон в основното училище. Кметът заяви, че скоро ще бъде поставена паметна плоча за жертвите от комунизма.

Г-н Борислав Борисов – кмет на село Петърч даде начало на фестивала „За пояс” и заедно с председателя на читалището и секретарят наградиха заслужили деятели за организацията или за помощта си този фестивал да се превърне в един от най-посещаваните фолклорни фестивали в София област!

Отправиха специални поздравления за г-жа Таня Стоянова, която преди 10 години, заедно с тогавашния секретар – г-жа Надежда Михайлова са създали този невероятен фестивал. Г-жа Стоянова от години живее в САЩ, но това не пречи всички да й благодарят от сцената на ФФ „За пояс“.

Благодарим ти, Таня!

На сцената на централния площад в село Петърч се изявиха групи и индивидуални изпълнители от община Костинброд и Софийска област. Празникът приключи с концерт на Илия Луков!

Ансамбъл “Релакс” при НЧ “Нов живот – 1919” с. Петърч, с ръководител Иван Александров показаха като домакини най-добрите си фолклорни танци и доказаха, че шопската фолклорна област е една от най-разнообразната и богата.

На събитието присъстваха г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд, инж. Теодора Гогова и г-н Александър Ненов- зам.-кметове на община Костинброд д-р Атанас Тенев – председател на Общински съвет- Костинброд, г-жа Марияна Кръстанова, г-н Димитър Найденов, г-н Мариян Младенов- общински съветници от село Петърч, както и общински съветник от гр. Костинброд г-жа Даниела Станкова, и гости много на фестивала.

От инфраструктурата, през образованието, до социалните дейности, фолклорът и духовното възраждане са приоритет на община Костинброд. Така, днес за десети пореден път в село Петърч се събраха хиляди хора, за да се насладят на детските усмивки, на българското и красивото.

Поздравления за перфектната организация на НЧ „Нов живот-1919” и кметство Петърч. За пореден път показахте, че имате традиции и можете да се надграждате самите себе си! Всяка година сте все по-добри! Все по-организирани и винаги задържате вниманието на зрителя!

Продължавайте все напред!

10106 посещения общо 2 посещения за деня
Един невероятен 10 фолклорен фестивал „За пояс“