На 29 октомври, в село Петърч се организира Празникът на зелето. За 15 поредна година се наслаждаваме на единствения празник на зелето в България, който се организира от кметство село Петърч, НЧ “Нов живот – 1919”, с. Петърч и община Костинброд.

В слънчевата събота на месец октомври, площадът в селото събра местни жители и гости, привлечени от празничната програма на певците Анна Мария и Илия Луков и танците на ТС “Релакс”.

Всички официални гости бяха посрещнати от домакина – кметът на с. Петърч, г-н Борислав Борисов. На празника присъстваха Народният представител от 48-то НС г-н Марин Маринов, инж. Теодора Гогова и г-н Александър Ненов – зам.-кметове на община Костинброд, общинските съветници г-жа Даниела Станкова, г-жа Марияна Кръстанова и г-н Мариян Младенов, кметовете на населени места в община Костинброд г-н Симеон Спасов – кмет на с. Голяновци, г-жа Емилия Колева- кметски наместник с.Богьовци и г-жа Гергана Величкова-кметски наместник с. Опицвет и специални гости от Република Сърбия.

На празника на зелето от сръбска страна присъства г-н Милорад Йевдович, който е основател и директор на Купусиада /фестивал на Зелето в село Мърчаевци/. Г-н Йевдович е и дългогодишен общински съветник в община Чачак. Фестивалът на Зелето в село Мърчаевци се провежда от 2003г. всяка трета седмица на месец септември. “Купусиада” продължава три дни. Малко след техния празник на зелето е и българския в село Петърч. С г-н Йевдович беше и г-н Драган Чукалович, както и представители от фирми от Република Сърия.

След фолклорна програма започна и същинската част, а именно оценяването на ястията със зеле, които бяха изложени на площада в с.Петърч и притеглянето за най-тежка зелка.

Изложение на ястия от зеле имаше и от ученици от паралелка „Кетъринг“ към ПГВМСС „Св. Георги Победоносец“, гр. Костинброд.

По случай традиционния празник на къдравия зеленчук беше изпечен “Зелникът на годината – най-големият зелник в България“.

9628 посещения общо 1 посещения за деня
15 години Празник на ЗЕЛЕТО