Днес, 24.11.22г., в град София се проведе конференция по програма за ТРАНСГРАНИЧНО СЪТРУДНИЧЕСТВО 2019-2022 г. , организирана от CESCI „Балкани“ с подкрепата на Експертния център за добро управление към Съвета на Европа и приноса на ISIG – Институт за международна социология, София, България.

На конференцията Община Костинброд подписа Меморандум за разбирателство за Трансгранично сътрудничество между сръбските и българските общини в граничния район на Нишава.

Общините, участващи в меморандума от българска страна са Костинброд, Своге, Божурище, Сливница, Драгоман, Годеч, също така Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и отдел „Регионална и политическа георграфия“.

От сръбска страна участват общините Пирот, Димитровград, Бабушница, Бела Паланка и Стопанска камара „Пирот“.

Меморандумът за разбирателство бе подписан от инж. Теодора Гогова – заместник-кмет на община Костинброд.

Специален гост на конференцията бе Негово превъзходителство доц. Д-р Желко Йович – Посланик на Република Сърбия в Република България.

Срещата бе модерирана от г-н Ервин Ерос- директор на CESCI Balkans и съпредседателят на еврорегион Нишава, г-н Владица Тошич.

Целите и принципите на сътрудничество са страните да развиват отношенията си във всички области от взаимен интерес, особено в представянето на социално, икономическо и екологично благосъстояние и просперитет на общностите, което ще бъде постигнато чрез интегрирано регионално развитие на региона.

Община Костинброд успешно реализира през 2021 г. проект по Трансгранично сътрудничество за закупуването на багер, а към момента реализира проект по Трансгранично сътрудничество за изграждането на спорно закрито игрище на стадион “Белица”, което ще бъде реализирано през следващата година. С подписването на този меморандум общината ще продължава да реализира бъдещи трансгранични проекти.

 

5559 посещения общо 1 посещения за деня
Община Костинброд подписа Меморандум за разбирателство за Трансгранично сътрудничество между сръбските и българските общини в граничния район на Нишава