На централния градски площад в град Костинброд се проведе тържествена заря-проверка по повод Националния празник на Република България- 3 март. В церемонията участваха Военно формирoвание 34 420 – Костинброд като тържествената заря-проверка премина под командването на Подполковник Евгени ……… – командир на военно формирование 34 420 – Костинброд и майор Димитър Донев.

На честването на Националния празник на Република България в град Костинброд присъстваха г-н Трайко Младенов-кмет на община Костинброд, г-н Младен Маринов, г-н Марин Маринов, г-н Валентин Милушев и г-н Петър Чобанов- Народни представители в 48-то Народно събрание, г-н Александър Ненов, инж. Габриела Трайкова и инж. Теодора Гогова – зам.-кметове на община Костинброд, г-жа Валя Иванова – секретар на община Костинброд, общински съветници: г-жа Даниела Станкова, г-жа Камелия Велкова, г-н Иван Иванов, г-н Живко Георгиев, г-н Мариян Младенов, г-н Димитър Найденов, г-н Димитър Григоров, г-жа Анелия Велева, г-жа Кристина Алксандрова, г-н Игнат Гюров, г-н Олег Йорданов, г-жа Марияна Кръстанова и г-н Валентин Делчев, всички кметове на населени места от община Костинброд, служители на общинска администрация – Костинброд, граждани и гости на общината. На честването присъстваха сержантите и офицери от резерва и запаса от община Костинброд.

В тържественото си слово кметът на община Костинброд – г-н Трайко Младенов се обърна към присъстващите с исторически факти за Освобождението на България и заяви: “За поредна година се събираме на площад Иван Вазов да почетем Освобождението на България като свободни българи. Изключително много благодаря на военно формирование 34 420 – Костинброд, че винаги са редом с нас. Обръщам се пред Вас от този площад, носещ името на патриарха на българската литература, Иван Вазов. Обръщам се към Вас на този свят ден с това, че трябва да помним заветите на Апостола на Свободата, трябва да знаем стихотворенията на Христо Ботев, трябва да четем Иван Вазов. Трябва да помним историята си, защото народ, който помни своята история- има бъдеще! Да живее Майка България!”, с тези думи завърши кметът на община Костинброд.

Със сваляне на шапки и падане на колене, участниците в церемонията и присъстващите граждани отдадоха почит на геройски загиналите в боевете за свободата и независимостта на Родината. Техните имена се произнесоха на фона на траурния марш на Българската войска ,,Покойници ”, след което прозвуча химна на Република България. Венци бяха поднесени от община Костинброд, Общински съвет-Костинброд, Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса. Вечерната проверка завърши с тържествена заря в небето.

Трети март е датата на дълго мечтаната свобода на България. На трети март 2023 година честваме 145 години от Освобождението на България!

Честит празник, българи!

По случай 3 март отново бяха запалени светлините на 40 метровия български флаг, разположен на най-високите съоръжения в града – силозите в “Завода” !

8417 посещения общо 1 посещения за деня
Тържествена заря – проверка в чест на 145-та годишнина от Освобождението на България се състоя на площад „Иван Вазов“, град Костинброд