Тодоровден се отбелязва тържествено всяка година в град Костинброд по стара българска традиция. Община Костинброд и НЧ ”Св. Св. Кирил и Методий-1890” за поредна година организират с голямо удоволствие празника, известен още като Конския Великден.

Програмата започна в 10:30ч. на площада в I район, гр.Костинброд. Конете бяха украсени със сбруи, сплетени опашки и гриви. Те дефилираха пред журито, а след това участваха в теглене на тежести в различни категории.

Официалната част на празника започна с отец Серафим, който отслужи молебен за здраве на животните и собствениците им. Извърши се и обичая “домлуване”. Танцов състав “Ритъмчета” изпълниха два танца, а Фолклорна група “Шопчета” към НЧ “Заря-1914” пяха автентични фолклорни песни  и придадоха празнично настроение.

Празникът бе открит от г-Трайко Младенов– кмет на община Костинброд. Кметът поздрави жителите и гостите на община Костинброд с празника „Тодоровден”. Пожела на всички празнуващи много здраве и късмет. На коневъдите пожела добро представяне в предстоящата надпревара и да не се делят! „Благодаря на всички хора, благодарение на които отбелязваме днес Тодоровден. Това са хората, които отглеждат това благородно, силно и интелигентно животно. Защото да отглеждаш кон не е като домашен любимец. Свързано е с много труд, с всеотдайност, с ежедневна грижа и с голямо сърце. За това нека да аплодираме всички участници!“

Животните и техните жокеи участваха в конкурса за такъми и теглене.

На Тодоровден присъстваха зам.-кметът на община Костинброд, г-н Александър Ненов, д-р Атанас Тенев- председател на Общински съвет, общински съветници г-н Иван Иванов, г-н Димитър Григовор, кметове г-н Борислав Борисов- кмет на село Петърч и г-н Симеон Спасов- кмет на село Голяновци.

Журито в състав: Трайко Младенов, Ивета Иванова и Росен Павлов и официалните лица наградиха конете в указаните по регламент категории, като победителите получиха награди, статуетки и грамоти за участие.

Категория: Такъми

1. Найден Николов

2. Росен Иванов

3. Пламен Петров

 

Категория: до 500 кг

1. Игнат Атанасов с кон Лео

2. Георги Атанасов с кон Боско

 

Категория: до 600 кг

1. Бисер Цветанов с кон Лео

2. Димитър Рангелов с кон Реал

3. Росен Дойчинов с кон Буря

 

Категория: до 700 кг

1. Валентин Стефанов с кон Робин

2. Александър Йорданов с кон Вихър

3. Божидар Миланов с кон Бено

Категория: до 800 кг

1. Росен Иванов с кон Хектор

2. Ангел Ангелов с кон Демон

3. Игнат Атанасов с кобила Хриси

С награждаването празничния ден приключи. Той бе изпълнен с много емоция, веселие и състезателен дух, и спокойствие, благодарение и на добрата работа на Районно управление – Костинброд и Общински Инспекторат – Костинброд.

Честит Тодоровден!

Честит Имен ден на всички именници и празнуващи!

Бъдете здрави!

14547 посещения общо 1 посещения за деня
На 04.03.2023г. жители на община Костинброд отпразнуваха Тодоровден