На 11-ти април /вторник/, в културен център Цариброд, в община Цариброд, Република Сърбия беше премиерата на новата театрална постановка на театър “ Христо Ботев”. Представлението “ Оркестър Титаник” на големия български драматург Христо Бойчев, режисирана от Сиян Младенович се изигра от самодейците от театралната формация, съществуваща от 1888 г. в Западните покрайнини.

Представлението се изигра на български език в препълнената зала на културния дом пред стотици хора от българската общност в Цариброд. Режисьорът на постановката – г-н Стоян Младенович е роден през 1960 г. в Панчево и е завършил Националната академия за театрално и филмово изкуство в София / НАТФИЗ / в София, в класа на професор Красимир Спасов, като към момента е щатен режисьор в Народния театър в Лесковац /Сърбия/.

Сценография и костюми – Христина Недева – Младенович, лектор – Донка Николова. Актьорите участници са както ветерани, добре познати лица от многобройните им участия на костинбродска театрална сцена, така и млади, но изключително талантливи самодейци, а именно: Милан Андрейевич; Драголюб Пейчев; Соня Станулова; Хелена Стоянов, Борис Лазаров.

Театър “ Христо Ботев”, Цариброд включва в съставът си българи – самодейци от Западните покрайнини, като постановките му, изиграни на чист български език са изнасяни многократно на театралните български сцени и са спечелили многобройни награди от български театрални фестивали.

Царибродската театрална група и самодейната театрална формация “Цветан Станков” на най-голямото ни костинбродско читалище “ Иван Вазов-1947” имат дългогодишно приятелство, взаимни гостувания, общи мероприятия.

Вечерната постановка беше и повод, след прекъснатите от няколко години контакти / поради Ковид епидемията, икономическата криза и войната в съседство/ отново да бъдат подновени. Театралната формация беше поканена от кмета на община Костинброд – г-н Трайко Младенов да гостува с новата постановка и на костинбродската читалищна сцена.

Тази вечер е големият съвместен великденски концерт на танцовите състави на читалищата от общината ни. В духа на съвместното сътрудничество и приятелство между двете ни общности танцовия състав на културен център Цариброд ще участва в тазвечерния концерт.

Преди няколко години се реализира съвместен трансграничен, инфраструктурен проект с европейско финансиране между Царибродския културен център и Народно читалище “ Г. С. Раковски – 1928”, село Драговищица. Тогава се модернизира големия салон на културния център и се направи голям ремонт на сградата и модернизира парковото пространство около нея в Драговищица.

Кметовете на двете общини и общинските им съвети многократно да заявявали съвместното си желание за нови съвместни проекти във всички свери на обществения живот / образование, култура, спорт, социални дейности и др./.

Делегацията от община Костинброд беше в състав: г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд, г-н Симеон Спасов – кмет на село Голяновци и адв. Георги Янев – правен съветник на общината, дългогодишен обществен и читалищен деятел и самодеец – играещ в постановките на театър “ Цветан Станков”, Костинброд.

Делегацията посети паметника на Васил Левски в центъра на Цариброд, след което беше посрещната от г-н Тони Алексов – организатор на културните дейности в царибродския център за култура. След невероятната постановка представителите от община Костинброд поздравиха актьорите и ги поканиха да изнесат представлението и на българска сцена в най-скоро време.

Сътрудничеството между общностите на Костинброд и Цариброд продължава – сътрудничество основано на коректност, приятелство, взаимно уважение и професионализъм с бъдещи съвместни инициативи.

2875 посещения общо 1 посещения за деня
Театър “Христо Ботев”, културен център Цариброд чества 135 години. Делегация от община Костинброд присъства на премиерара на новата постановка на приятелската театралната група.