На 09.12.2023 г. от 16:00 часа започна дванадесетото издание на певческия конкурс „Парад на детската забавна песен” – Костинброд 2023г.

В големия салон на НЧ „Иван Вазов – 1947” се изявиха вокални групи, дуети и солови изпълнители от почти всички детски градини, училища и читалища от община Костинброд, както и гости от община Божурище, Годеч и град София. Публиката цели четири часа изживя очарованието на детските таланти и красотата на творческия порив на младите певци.

Фестивалът беше организиран от община Костинброд, с подкрепата на Съюза на българските композитори и със съдействието на Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни. Събитието откри кметът на община Костинброд – г-н Трайко Младенов.

На „Парад на детската забавна песен” – Костинброд 2023г. впечатляваше съставът на журито:

Мариана Попова – От 1989 до 1991 г. се занимава с народно пеене и народни танци. Завършва гимназия „Филип Станиславов“. Следва поп и джаз пеене в Нов български университет. От 1996 до 2000 г. е вокал на „Кокомания“ (създадена 1995 год. от Симеон Лозанов), нашумели най-вече с песента „Ти не дойде“. През 2001 г. побеждава в обявения от „Шоуто на Слави“ конкурс за беквокалистки. По-късно печели конкурс за водещи в „БГ радио“, а после – в предаването „Пиано бар „Нощни птици“ по БНТ. На 18 май 2006 г. представя България на Евровизия в Атина с песента си „Let Me Cry“. Взима участие в благотворителната инициатива на БТВ – Великолепната шесторка в дует с баскетболния треньор Тити Папазов, като печели най-голяма подкрепа на гласуването за любимец на публиката. През 2011 г. Мариана Попова става част от треньорския щаб в лятното шоу на bTV „Гласът на България“ заедно с Миро, Ивана и Кирил Маричков, където печели Стелияна Христова от нейния отбор.

Петър Алексиев – композитор и аудио инженер. Завършва Композиция и Тонрежисура в Националната музикална академия “Проф.Панчо Владигеров”, гр. София. Многократен носител на Гран При-та и призови награди от национални и международни форуми за композиция, аранжимент и класическо пиано. Има над 10 хиляди часа студиен опит като композитор, аранжор и музикален продуцент. Съосновател на музикалния лейбъл “ANP Music Production”. Съосновател на музикалния проект “The KHANS”. Проектът има за цел да представи силата на българския дух в световен мащаб. Петър живее в град Костинброд.

Достатъчни гаранции за сериозно и мащабно състезание в сферата на вокалното изкуство. И потвърждение за възвишеното намерение – да се даде простор на младите таланти и да бъдат стимулирани за нови още по-високи изяви.

В знак на почит и уважение всички в залата замълчаха за едноминутна пауза за дългогодишния председател на журито на парада и член на съюза на българските композитори – Андрей Дреников, който си замина от този свят преди 2 седмици.

Представени бяха 38 учебни и културни институции, но те включиха към груповото си пеене и излъчени от тях индивидуални изпълнители, така че броят на състезаващите беше над 80. Участниците бяха разделени в три категории – от 3 до 7 години, от 1 до 4 клас и от 5 до 9 клас.

А за да се даде време за спокойно и обективно оценяване, паузата се запълни от друго приятно събитие – най-новият изцяло български детски мюзикъл „Зайченцето бяло“, специално създаден за трупата на музикалния театър. Той е вдъхновен от едноименната популярна песничка „Зайченцето бяло“. Написана през 1946 г. От Леда Милева и Петър Ступел, тази най-нежна, и същевременно драматична и любовна по съдържание песен, се превръща в любима творба за поколения български деца и техните родители.

След невероятното изпълнение на Държавния музикален театър се премина към награждаването и официалната част.

На 12 парад на детската забавна песен присъстваха г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд, г-н Александър Ненов- зам.-кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев – председател на Общински съвет- Костинброд, г-жа Петя Петрова – секретар на Централната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и г-н Владимир Джамбазов – главен секретар на Съюза на българските композитори. Всички официални гости връчиха награди и се изказаха от сцената на НЧ „Иван Вазов-1947“.

Благодарим ви мили деца за любовта, с която ни заредихте!

Специални благодарности на Второ ОУ „Васил Левски“, които съдействаха и подготвиха невероятните ни водещи на Парада на детската забавна песен- 2023г.

До следващата година, когато ще честваме 50 години град Костинброд и 13 години „Парад на забавната детска песен”!

Протоколът от журито ще бъде публикуван на страницата на община Костинброд в понеделник, 11 декември 2023 г.

 

На 9 декември 2023. се наградиха участници в дванадесети “Парад на детската забавна песен”- гр. Костинброд 2023 година с избрано жури: Мариана Попова и Петър Алексиев.

Категория изпълнения на деца от 3 до 7 години:
1-во място – ДВГ „Палави ноти“ – мини
2-ро място- Дует Адриана Колева и Михаил Делчев
3-то място –Мелания Трайкова
Категория изпълнения на деца от 1 до 4 клас:
1-во място –ВГ „Пеещи звездички“
2-ро място- Стефани Миланова
3-то място – Ивон Бачева
Категория изпълнения на деца от 5 до 9 клас:
1-во място –Никол Стефанова
2-ро място- ВГ „Звънчета“
3-то място – ВФ „Мама мия“
1. Специална награда на Съюза на Българските композитори: ВГ „Пеещи звездички“, 79 СУ „Индира Ганди“
2. Специална награда на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни:
ВГ „Звънчета“, кв. Требич, гр. софия
3. Специалната награда на Кмета на община Костинброд:
Никол Стефанова, гр. София
ЧЕСТИТО!
3694 посещения общо 1 посещения за деня
12 певчески конкурс „Парад на детската забавна песен” – Костинброд 2023г.