Днес,1 февруари, за пореден път в село Петърч бяха почетени жертвите на комунистическия режим.

На тази дата през 1945 година Първи и Втори състав на т. нар. Народен съд остава в историята на Третата българска държава с произнасянето на най-масовите смъртни присъди срещу политици след края на Втората световна война.

През 2023 година се постави паметна плоча на лобното място на жертвите в околностите на с. Петърч, известно с названието „Гробницата“ по инициатива на г-н Борислав Борисов – кмет на село Петърч и д-р Атанас Тенев- председател на ОбС-Костинброд.

Плочата е изработена от общинския съветник в Столичен общински съвет, г-н Димитър Антов, със средства от общинския бюджет на община Костинброд.

На паметната плоча е изписано част от стихотворението на Димо Костов –бивш полковник от село Петърч, който след повече от 50 години започва да пише стихове за гробницата.

1 февруари – Ден за почит към жертвите на комунизма

От 11:00 часа в храм „Св. Георги Победоносец“ в с. Петърч всички присъстващи запалиха по свещ, а отец Желязко Симонов отслужи панихида.

Дошли да почетат жертвите от комунизма бяха кметът на с. Петърч – г-н Борислав Борисов, зам.-кметът г-н Александър Ненов, общинските съветници г-жа Даниела Станкова и инж. Красимир Дебеляшки, г-жа Валя Иванова- секретар на Общинска администрация- Костинброд, директори на социални центрове и граждани.

След панихидата се поднесоха  венци и цветя пред паметната плоча в знак на почит към всички българи, загубили живота си в периода 1944-1945 година.

Днес има много опити престъпленията на червения терор да бъдат забравени и омаловажени! Не трябва да го допускаме! Това е дълг и завет на всички демократи към младите хора, които не помнят и не познават истинското лице на комунизма! Поклон и почит пред мъчениците на режима и героите на антикомунистическата съпротива! И дано никога вече българи да не се изправят срещу българи!

52 посещения общо 2 посещения за деня
1 февруари – Ден за почит към жертвите на комунизма