Тодоровден се отбелязва тържествено всяка година в град Костинброд по стара българска традиция. Община Костинброд и НЧ ”Св. Св. Кирил и Методий-1890” за поредна година организират с голямо удоволствие празника, известен още като Конския Великден.

Програмата започна в 10:30ч. на площада в I район, гр.Костинброд. Конете бяха украсени със сбруи, сплетени опашки и гриви. Те дефилираха пред журито, а след това участваха в теглене на тежести в различни категории.

Официалната част на празника започна с отец Серафим и отец Георги Михнев, които отслужиха молебен за здраве на животните и собствениците им. Извърши се и обичая “домлуване”. Танцов състав “Ритъмчета” изпълниха три танца, а Катрин от Фолклорна група “Шопчета” към НЧ “Заря-1914” изпя автентична фолклорна песен.

Празникът бе открит от г-н Трайко Младенов– кмет на община Костинброд. Кметът поздрави жителите и гостите на община Костинброд с празника „Тодоровден”. Пожела на всички празнуващи много здраве и късмет. На коневъдите пожела добро представяне в предстоящата надпревара.

Благодаря на всички хора, благодарение на които отбелязваме днес Тодоровден. Това са хората, които отглеждат това благородно, силно и интелигентно животно. Защото да отглеждаш кон не е като домашен любимец. Свързано е с много труд, с всеотдайност, с ежедневна грижа и с голямо сърце. За това нека да аплодираме всички участници! Тодоровден не трябва да се политизира. Това е български празник и винаги се е празнувал в Първи район на град Костинброд. Всички заедно днес да отбележим Конския великден както повелява традицията.“

Животните и техните жокеи участваха в конкурса за такъми и теглене.

На Тодоровден присъстваха зам.-кметът на община Костинброд, г-н Александър Ненов, общински съветници кметове г-н Борислав Борисов- кмет на село Петърч и г-н Симеон Спасов- кмет на село Голяновци и кметски наместници.

Журито тази година бе в състав Силвия Свиленова, Юлия Григорова и д-р Милчо Зарков- учител по професионална подготовка в специалност „Ветеринарна медицина“ в ПГВМСС „Св. Георги Победоносец“.

Официалните лица наградиха конете в указаните по регламент категории, като победителите получиха награди, статуетки и грамоти за участие.

С награждаването празничния ден приключи. Той бе изпълнен с много емоция, веселие, състезателен дух и спокойствие, благодарение и на добрата работа на Районно управление – Костинброд и Общински Инспекторат – Костинброд.

Честит Тодоровден!

Честит Имен ден на всички именници и празнуващи!

Бъдете здрави!

5592 посещения общо 1 посещения за деня
На 23.03.2024г. жители на община Костинброд отпразнуваха Тодоровден