По покана от председателя на „Златна Ракита“ г-н Саша Златанов бе върнато  гостуване  в община Бабушница от г-жа Теодора Гогова- зам.кмет на община Костинброд, г-н Симеон Спасов- кмет на с.Голяновци, г-н Борислав Борисов – кмет на с.Петърч и г-н Павлин Аврамов- началник отдел „Оперативни програми и проекти“.
Визитата бе в село Звонци, община Бабушница на 9 март, по повод честването на традиционния български обичай- Баба Марта. Най-българският празник в село Звонци е посрещането на пролетната Баба Марта. От както българите в Сърбия са официално признати за национално малцинство, местната организация на Националния съвет на българите в Сърбия организира празник в началото на март и го посвещава на мартениците като уникален за България символ за здраве и берекет. Тържество бе организирано в Основното училище „Братство“, в село Звонци.

 

Събитието се  организира с подкрепата на Националния съвет на българите в Събрия, под името „Баба Марта в Звонския край“. Участие взеха и танцьори от Перник, които донесоха радост и поздрав от  Родината на българите  от  Западните покрайнини. Ансамбълът за народни песни и танци "Граовска младост" при Двореца на културата, гр. Перник  се изнесе концерт пред сънародниците ни в село Звонци, което сега е в рамките на Община Бабушница, но до 1964 г. самото то е било общински център. Организатори на тържеството бяха  г-н Иван Таков –  деятел на Националния съвет на българите в Сърбия и представител на организацията в Звонци, както  и член на общинската управа в Бабушница и г-н  Саша Златанов – общински съветник и координатор за сътрудничество с националните малцинства.
Община Бабушница е с население от   14 141 сърби , 1017 българи и 560 от други народности. Голяма част от сърбите в общината са потомци на асимилирани българи-торлаци. В самото село Звонци  живеят 257 жители , като 198 от тях са българи.

Представителите от община  Костинброд бяха посрещнати  от г-н  Милан Йосифов – кмет на село Звонци и г-н Саша Златанов – общински съветник  в кметството на с.Звонци.
Към обяд  културно-забавната програма продължи в ОУ “Братство“. Г-жа Теодора Гогова – зам.кмет на община Костинброд подари специално подготвен  подарък и поздравителен адрес от името на г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинброд. „Благодарим за паканата да отпразнуваме толкова хубав празник заедно и вярвам, че съвместната ни цел  за трансгранично сътрудничество между община Костинброд и община Бабушница  ще допринесе много ползи както на двете общини, така и за връзката между Република Сърбия и Република България“, заяви г-жа Гогова.

5014 посещения общо 1 посещения за деня
Гостуване на представители от община Костинброд в община Бабушница, Република Сърбия