​ 
Внушителният паметник на български войник в село Бучин проход събра десетки жители на община Костинброд и гости по повод 141 – годишнината от гибелта на поета-революционер Христо Ботев. Монументът на загиналите войни от село Бучин проход във войните през 1912-1913 и 1915-1918 г. бе открит след неговото реновиране на 2 юни 2017г.
 
Именно този паметник е изключително ценен за община Костинброд, поради статуята на воин в цял ръст – единствена в общината. Паметникът е почистен, обновена е каменната зидария, оградната шапка и е чакълирана площадката около него, поставени са пейки и нощно осветление на паметника. Храстите и тревната растителност са оформени, като са засадени нови дръвчета и декоративни храсти. Площадката е разширена и почистена, така че на нея без проблем вече могат да спират десетки автомобили.

 

 

На 2 юни се навършват 141 години от гибелта на поета-революционер Христо Ботев – един от онези велики личности в историята, с които всяка нация би се гордяла. В този ден с чувство на признателност сведохме глави пред подвига на хилядите наши сънародници, загинали за свободата и независимостта на България. 2 юни е денят на Ботев – загинал като водач на 205 четници и с подвига си дал най-ярките измерения на пример за саможертва и безкористно посвещение на Родината, станал символ на героизма. Словата му, знаещи се от всеки български патриот: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“, са се запечатали в националната ни памет като духовната сила, която отключва съкровищницата от славни примери на патриотизъм и жертвоготовност.

2 юни е ден на безсмъртието, на хилядите знайни и незнайни българи, дали живота си за Отечеството и със славната си гибел, записали имената си в историята вовеки веков. Всяка година на този ден в 12.00 часа сирените в цяла България свирят в знак на всенародната почит към делото на Ботев и загиналите за България. Тази година на 2 юни в 20.00 часа бе и откриването на реновирания паметник на загиналите воини от село Бучин проход във войните през 1912-1913 и 1915-1918 г.

 

Кметът на община Костинброд г-н Трайко Младенов, заедно с народният представител от 44-то Народно събрание г-н Васил Цветков, председателят на общински съвет д-р Атанас Тенев, кметът на с.Бучин проход г-н Бойко Борисов и началник щаб на поделение 34420 – Понор Майор Пенчев се изправиха пред паметника и почетоха загиналите войници за свобода под звуците на  химна на Република България. Пред покрития паметник кметът на община Костинброд, заедно с официалните гости и домакинът г-н Бойко Борисов прерязаха българския трикольор и статуята бе открита пред всички гости.

Г-н Младенов в речта си каза, че от днес в общината ние поставяме началото на нова традиция. Защото ние българите уважаваме и спазваме традициите си, но и налагаме и развиваме нови , и от днес независимо дали е студ, мраз, пек или дъжд – граждани и гости на общината ни, ще честваме деня 2- ри юни в село Бучин проход пред паметника на загиналите наши съграждани. И тази традиция трябва да завещаем на децата си, на следващите поколения. Защото днес спираме за две минути в 12.00 часа, за да почетем, да се преклоним пред Ботев, пред знайни и незнайни герой, чиито сърца са спрели завинаги във войните за защита на свободата и независимостта на страната ни. И в дни като днешния повече от всякога трябва да уважаваме и тачим думи като “ Отечество“, “ Родина“, “ Майка България”.

 

Г-н Цветков в своята реч спомена, че е особено важно да отдаваме уважение и преклон пред паметта на загиналите наши сънародници. Защото по този начин ние почитаме историята си, ние не забравяме историята си, ние показваме, че сме достойни наследници на далите живота си, за да сме днес свободни и независими. Има думи които са вечни – като : ,,Тоз който падне в бой за свобода, той не умира.,,, като думите, написани на фасадата на Народното събрание ,,Съединението прави силата,,. И днес ние показваме че сме заедно, силни, обединени , събрани пред паметника на воина с оръжие на рамо. Да почитаме и тачим, да се прекланяме и уважаваме -преди всичко ние сме българи, родолюбци, чеда на една велика страна.

 

Г-н Бойко Борисов в искрена и прочувствена реч, успя да просълзи присъстващите стотици гости като разказа историята на някои от загиналите жители на Бучин проход. Те са оставили жени и деца , за да се сражават за родината си и много от тях завинаги са останали по бойните полета. Бучин проход е малко село, но с много герои, чиито имена са изписани с бели букви на паметника и чиято памет се пази в сърцата на наследниците от селото. Реновираният паметник е на главна пътна артерия. Той е на вход-изхода на община Костинброд и воинът е символ, който се вижда от жители и гости на общината и ни кара да свеждаме глава в знак на почит към българи, чиито подвиг и имена остават във вечността.

Отец Лъчезар отслужи заупокойна литургия в почит на загиналите през 1912-1913 и 1915-1918 г.

 

 

Водещия на тържественото честване г-жа Русанка Колева завърши церемонията с думите: „Вечна памет на българските военнослужещи, загинали в операции по опазване на мира и при изпълнение на военния дълг, в мирно време!“

 

Командира на караула майор Донев след като даде команда: „Караул, мирно!“, „Шапки долу!“, „На колене!“, всички гости отдадоха почит към загиналите. Военни поднесоха венец от община Костинброд , кметът на община Костинброд г-н Младенов, заедно с председателят на общински съвет д-р Тенев поднесоха венец от Общински съвет – Костинброд. Сержантите и офицерите от запаса и резерв – Костинброд също почетоха загиналите за свобода с венец.

 

 

Официални гости на събитието бяха : г-н Васил Цветков- Народен представител от 44 народно събрание, г-н Любен Кънчев, инж.Габриела Георгиева, г-жа Теодора Гогова- заместник кметове на община Костинброд, г-н Борислав Борисов – кмет на с.Петърч, г-жа Йорданка Андреева – кмет на с.Шума, г-жа Вяра Илиева- кмет на с.Голеш, г-жа Гергана Величкова- кмет на с.Опицвет, г-жа Емилия Костова- кмет на с.Богьовци. Общински съветници: г-н Димитър Найденов, г-н Николай Борисов и г-н Живко Георгиев.

Церемонията завърши с тържествена заря в небето.

Преди ремонта:

[robo-gallery id=“11028″]

По време на ремонта:

[robo-gallery id=“11030″]

След ремонта:

[robo-gallery id=“11032″]

8947 посещения общо 1 посещения за деня
Монументът на загиналите воини от село Бучин проход във войните през 1912-1913 и 1915-1918 г. бе открит след неговото реновиране на 2 юни 2017г.