На този ден църквата почита паметта на Св. Йоан Златоуст, патриарх Константинополски. Наречен е „златоуст“ заради неговото красноречие. Йоан Златоуст е канонизиран за светец през 438 г. Празникът му се чества всяка година на 13 ноември. Св. Йоан е оставил много трактати, писма и проповеди. Съхранени са повече от 1900 ръкописи с негови съчинения.

По този повод манастир „Св. Йоан Златоуст“, с. Опицвет, община Костинброд на този ден чества паметта на своя патрон. Светата литургия беше отслужена от отец Желязко. Гости на манастира за празника бяха г-н Любен Кънчев – зам.-кмет на община Костинброд, г-жа Гергана Величкова – кмет на с. Опицвет, г-жа Виктория Яшнова – мл. експерт „Култура и спорт“, гости и жители на с. Опицвет. След празничната литургия всички се събраха на общата маса в двора пред манастира, за да почетат паметта на Св. Йоан Златоуст.

[robo-gallery id=“14470″]

Няколко века след покръстването на България, на мястото на каменен родов кръст (неизвестен род) е построено „ЦЪРКВЕТО” . То е построено върху могила, като е вкопано в земята и е наречено на името на св. Йоан Златоуст. По времето на Турското робство е разрушено. Първите заселници на с. Опицвет са живеели в месноста на „ЦЪРКВЕТО”, и затова там е построен храмът. През 1994 год., по идея на жителите на с. Опицвет е възстановена като са се влагали труд и средства на доброволни начала.

Храмовият празник се чества на 13 ноември, началото на курбана след възстановяването й, започва от 1994 г., без прекъсване и до днес. Този ден е приет за празник от жителите на с. Опицвет и в него се поднася празнична трапеза от тях.

2533 посещения общо 1 посещения за деня
13 ноември – ден на Св. Йоан Златоуст