На 3 март- Националния празник на Република България се състоя общо хоро с всички състави от община Костинброд на централния площад в град Костинброд и в село Петърч. Община Костинброд се включи в инициативата „ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО” на сдружението „Българи за България”. Целта бе да се провокира обединение на голям брой българи с едно общо, любителско хоро.

„Пробуждане с хоро“ е кауза, която се организира в цялата страната и по света със символа на единението, енергията, силата на духа и тялото – българското хоро. Автентичността на народния танц се предават от древността на поколенията българи до днес. Казват, че хорото е магичен ритуал на обединение и всеки българин го носи в душата си. Той е масов танц, при който всички се залавяме един за друг. То е кръг, общност, то е и всички нас, които сме в България и тези, които по една или друга причина сa извън нея.

В инициативата се включиха над 10 страни от целия свят.

Страни , като САЩ, Аржентина, Австралия, Испания, Италия, Сърбия, Молдова и др.

В България, точно в 12.00 часа на 3 март се хванаха за ръка, българи от София, областни градове и общини.

В община Костинброд хорото се състоя на две места. На централния площад в град Костинброд, то бе поведено от зам.-кметовете г-н Александър Ненов и инж. Габриела Георгиева , а в село Петърч – от г-н Борислав Борисов- кмет на село Петърч и г-жа Теодора Гогова- зам-кмет на община Костинброд.

Д-р Атанас Тенев- председател на Общински съвет- Костинброд откри събитието на централния площад в град Костинброд, като подчерта няколко важни факта. „Тази инициатива е подкрепена от Общински съвет- Костинброд и желаем тя да стане традиция. Догодина във всяко населено място и на всеки мегдан в община Костинброд, българи ще се хванат за ръка и ще поведат хорото на 3-ти март. Догодина, тук на централния площад „Иван Вазов”, всички ние ще направим общото хоро на новия, обновен площад.”. Председателят на общински съвет-Костинброд честити празника на всички българи, като ги покани да присъстват на вълнуващата програма на община Костинброд за честването на Националния ни празник.

Всички състави от община Костинброд се включиха в организацията и изпълнението на инициативата. Община Костинброд благодари на всички, включили се българи на общото хоро. То бе излъчено, точно в 12.00 часа в социалните мрежи и бе заснето с дрон. Мащабността му може да гледате скоро на флашмоб, който ще бъде качен на сайта на община Костинброд.

………………………………………..

Празничната програма в община Костинброд продължи в НЧ ”Иван Вазов-1947”.

В 14.00 часа в салонът на най-голямото читалище в община Костинброд, публиката имаше удоволствието да се наслади на формация „Светоглас” и българската  продукция „Възвишение”.

Формация „Светоглас”  в състав Даниел Спасов, Станимир Иванов, Виктор Томанов и Милен Иванов представиха  една своеобразна панорама на различните музикални диалекти и стилове от традиционното българско фолклорно изкуство и старата църковна музика. Специален гост, дошъл да присъства на празника на община Костинброд бе и народната певица Олга Борисова. Дългогодишен наш приятел и безкомпромисна като жури на „Шопски наниз”.  Специално участие в изпълненията на „Светоглас” взеха и децата от Дневен център за работа с деца на улицата. На пиано акомпанираше и нашата музикална ръководителка- Елена Гатева.

Публиката се наслади на една панорама от всичко, което се случва днес в българския фолклор и в старинната акапелна музика, адаптирана от четири мъжки гласа. Част от тяхното амплоа са били винаги старите български църковнославянски песнопения.

След прекрасните изпълнения на формацията, г-н Александър Ненов- зам.-кмет на община Костинброд представи пред пълната зала и  филмът „Възвишение” и за първи път участието на „София Филм Фест” в община Костинброд.

Специален гост на прожекцията бе и Христо Петков- актьор, взел една от главните роли във филмовата продукция. Българският игрален исторически  филм от 2017 година е създаден по романа „Възвишение” на писателя Милен Русков. Един вълнуващ исторически филм, пълен с обрати и тежки сцени от периода на Васил Левски и Димитър Общи.

Един прекрасен зимен 3-ти март , с невероятна празнична програма се състоя в община Костинброд. Благодарим на всички гости, които бяха в НЧ”Иван Вазов-1947”.

30367 посещения общо 1 посещения за деня
Празнична програма по случай 3 март