На площад „Иван Вазов”,гр.Костинброд се проведе тържествена заря-проверка по повод Националният празник на Република България. Командира на военно формирoвание 34 420 поздрави военнослужещите по случай 3 март и прие строя на личния състав, участващ в церемонията. В тържественото си слово кметът г-н Трайко Младенов отбеляза, че българите са доказали през годините пред европейските народи, че копнеят за свобода и са готови да се борят за нея с цената на живота си.

Кметът на община Костинброд се обърна към присъстващите, че чест им прави че са на централния площад на гр. Костинброд, за да бъде почетен подобаващо празника, а не са тръгнали на екскурзии, почивки или останали по къщите си. Г-н Младенов с исторически данни изтъкна, че 3-ти март се чества от самото начало на съществуването на третата ни българска държава, през различните ни исторически етапи , та до днес. Г-н Младенов заяви, че знамената, които са поставени по “Ломско шосе”, и които украсяват лицето на нашата община са част от голям проект за евро- председателството на страната ни, а финалната част на проекта ще е на 25-ти март /Благовещение/, когато огромни български и европейски флагове ще бъдат поставени и осветени на най- високата сграда в града.

“Ние имаме самочувствието, че сме свободни европейски граждани в европейска държава и имаме своето заслужено място в картите на Европа и света. Кметът напомни и за първата копка в днешния ден на Второ ОУ „Васил Левски“.

За уникалното пробуждане с хоро на площадите на град Костинброд и на село Петърч, за невероятните изпълнения на децата от Дневния център за работа с деца на улицата и хората ит формация “Светоглас” с ангелогласните си български народни песни. Също подчерта уникалния филм “Възвишение”, показващ знайни и незнайни борци от времето на борбата срещу турското владичество.

„Нека помним и почитаме знайните и незнайни герои дали живота си за родината, нека тачим и предаваме на следващите поколения народните си бит, традиция и обичай. Нека честваме подобаващо националните си празници. Поклон пред памета на загиналите и да не забравяме – българското – да го почитаме, пазим и отстояваме, да живее Майка България“ с тези думи завърши кмета на община Костинброд.

На официалната трибуна присъстваха още г-н Васил Цветков –Народен представител от София област, д-р Атанас Тенев- председател на ОбС-Костинброд, г-н Алксандър Ненов,  инж. Габриела Георгиева, г-жа Теодора Гогова-зам.кметове на община Костинброд и общински съветници. На честването присъстваха и сержантите и офицери от резерва и запаса от община Костинброд.

« на 2 »

Със сваляне на шапки и падане на колене участниците в церемонията и присъстващите граждани отдадоха почит на геройски загиналите в боевете за свободата и независимостта на Родината. Техните имена се произнесоха на фона на траурния марш на Българската войска ,,Покойници “, след което прозвуча химна на Република България

Проверката завърши с тържествена заря в небето.
В церемонията участваха военно формирoвание 34420, поверено на подполковник Благовест Николов, а тържествената заря-проверка премина под командването на майор Ангел Пенчев и майор Димитър Донев.

Трети март е датата на дълго мечтаната свобода на България. На трети март 2018 година честваме 140 години от Освобождението на България!  Честит празник, българи!

30904 посещения общо 1 посещения за деня
Тържествена заря – проверка в чест на 140-та годишнина от Освобождението на България