В празничен ден като днешния, в община Костинброд се разнесе трепет от богатство на багри и кипри. Разлюляха се разнообразни видове фолклорни облекла, които бяха богати на нюанси, цветови гами, история, топлина…. Нюанси, стоплящи сърцата на българина и носещи трепет. Цветовите гами ние видяхме в 11-те танцови формации, които украсиха ул.”Славянска” с пъстрина. Танцови формации, разходили ни във всички етнографски области!

С богатството от цветове и шевици, те заблестяха и озариха град Костинброд. Дефилето стартира от ЖП гарата с участието на: ТС “Зорница“, към НЧ“Иван Вазов-1947″ гр.Костинброд; ТС“Ритми“, към НЧ „Св.Св.Кирил и Методий-1920″ гр.Костинброд, ТС”Зора“, към НЧ „Заря-1914” гр.Костинброд, ТС “Емиданс“и певческа формация “Иркапей“ към НЧ „Г.С.Раковски-1928″ с.Драговищица ; ТС”Релакс“, към НЧ „Нов живот-1919”с.Петърч; ТС “Хоп-троп“, към НЧ „Елин Пелин-1930″ с.Голяновци; ТС “Хайдушки ручей“, към НЧ“Труд и просвета-1941″ с.Градец; ТС “Омайниче”, към НЧ “Разум-1922”; ТС “Илинден“, към НЧ“Илинден-2012″ с.Безден и ТШ “Анима“, гр.Костинброд. Финалът беше на стадион “Белица”, на който танцьорите бяха посрещнати от невероятната Николина Чакърдъкова и Неврокопския ансамбъл-“Гоце Делчев”. С изпълненията на Николина настроението на всички присъстващи, почитатели на българската народна музика и фолклора се покачи максимално. Тя пя със сърце и душа за костинбродчани, а те не спираха да извиват хора на неповторимите й песни.

На сцената бяха поканени от Николина Чакърдъкова, кметът на община Костинброд г-н Трайко Младенов и Гергана Попгенова от Дневен център за работа с деца на улицата. Центърът тази година прави 10 години и по този повод Николина Чакърдъкова изпя песента “Лудо младо”, заедно с Гери Попгенова.

Г-н Младенов поздрави всички самодейци, които се включиха в дефилето и подчерта, че община Костинброд се е грижи за всички читалища на нейна територия и ще продължава да полага усилия за съхраняването на тази уникална институция, каквато е българското читалище! Кмета на община Костинброд благодари на всички секретари на читалища за любовта с която работят за развитието на своите читалища!

Гости на празника бяха и г-н Александър Ненов-зам.-кмет на община Костинброд, г-жа Теодора Гогова- зам.-кмет на община Костинброд, д-р Атанас Тенев-Председател на Общински съвет-Костинброд, г-жа Анна Радовска – зам.-председател на ОбС-Костинброд, г-н Николай Борисов-зам.-областен управител на София Област, г-н Васил Цветков – народен представител от 44-то НС, общински съветници, кметове на населени места и почитатели на българския фолклор.

И нека не забравяме, че докато е жив ФОЛКЛОРА-ще бъде жива и Майка България!

11324 посещения общо 1 посещения за деня
Костинброд „дефилира“ с народни носии преди прекрасният концерт на Николина Чакърдъкова с Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци- “Гоце Делчев”