Тодоровден се отбелязва тържествено всяка година в град Костинброд по стара българска традиция. Община Костинброд и НЧ ”Св. Св. Кирил и Методий-1890” за поредна година организират с голямо удоволствие празника, известен още като Конския Великден.

Програмата започна в 10:00ч. на площада в I район, гр.Костинброд. Конете бяха украсени със сбруи, сплетени опашки и гриви. Те дефилираха пред журито, а след това участваха в теглене на тежести в различни категории.

Официалната част на празника започна с отец Серафим, който отслужи молебен за здраве на животните и собствениците им. Извърши се и обичая “домлуване”. Танцов състав „Ритъмчета“ изпълниха два танца и придадоха празнично настроение.

Празникът бе открит от г-н Александър Ненов– зам.-кмет на община Костинброд. Заместник-кметът поздрави жителите и гостите на община Костинброд с празника „Тодоровден”. Пожела на всички празнуващи много здраве и късмет. На коневъдите пожела добро представяне в предстоящата надпревара и да не се делят!

В празничния ден присъства г-н Димитър Григоров- общински съветник, кметове  на населени места, директори на социални центрове, жители и гости на гр. Костинброд.

Животните и техните жокеи участваха в конкурса за най-гиздав кон, такъми и теглене. Зам.-кметът на община Костинброд, г-н Ненов и журито в състав:  Кристина Йорданова, д-р Симеон Симеонов и Росен Павлов наградиха конете в указаните по регламент категории, като победителите получиха награди, статуетки и грамоти за участие.

Категория: Такъми

1. Росен Иванов с кон Хектор

2. Мирослав Димитров с кобила Ная

3. Валентин Стефанов с кон Буби

Категория: до 500 кг

1. Игнат Атанасов с кобила Марта

2. Борислав Борисов с кобила Буря

Категория: до 600 кг

1. Бисер Цветанов с кон Лео

2. Иван Григоров

3. Марио Петров с кобила Вихра

Категория: до 700 кг

1. Сашо Весков с кон Вихър

2. Емил Тодоров с кобила Вихра

3. Георги Георгиев

С награждаването празничния ден приключи. Той бе изпълнен с много емоция, веселие и състезателен дух и спокойствие, благодарение и на добрата работа на Районно управление – Костинброд и Общински Инспекторат – Костинброд.

Честит Тодоровден!

Честит Имен ден на всички именници и празнуващи!

Бъдете здрави!

9213 посещения общо 1 посещения за деня
На 12.03.2022г. жители на община Костинброд отпразнуваха Тодоровден