Регионалният министър Иван Шишков официално даде начало на частичното строителство на 6-километрова отсечка от последния лот на магистрала „Европа“ – между Сливница и Софийския околовръстен път, преминаваща през общините Костинброд, Божурище и Сливница.

Дължината на целия участък е 16.5 километра, но работата и по останалите 10.5 км ще продължи след теренно обезпечаване на обекта.

Г-н Иван Шишков – служебен министър на регионалното развитие и благоустройството уточни, че вече са одобрени подробните устройствени планове, както е направено и отчуждаване и е получено разрешение за строеж за този участък. Служебният регионален министър посочи, че над 16-километровата отсечка трябва да бъде готова в рамките на година и половина. Шишков очаква от строителя да работи интензивно, качествено и да завърши дейностите в срок.

Участъкът се финансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. За да бъде спасено финансирането, до края на годината трябва да бъдат изградени поне 50% от лота.

Ще се изгражда изцяло ново трасе между Сливница и Софийския околовръстен път, преминаващ през община Костинброд, което ще се влива в Северната скоростна тангента. Ще бъдат изградени 5 подлеза, 2 надлеза, 2 моста и 1 виадукт, както и четири пътни връзки и два пътни възела – Костинброд и Мрамор.

Изпълнител на строителството е ДЗЗД „Европа-2022“, в което участват: „ГБС Инфраструктурно строителство“ АД, „Главболгарстрой интернешънал“ ЕАД и „Обонато Билд“ ЕООД. Стойността на договора е почти 267 млн. лв. с ДДС.

Строителният надзор е възложен на ДЗЗД „Европа“, с участници: „Пътинвест-инженеринг“ АД, „Стройнорм“ ЕООД и „Ер Джи Консултинг“ ООД. Техният договор е за близо 6 млн. лв. с ДДС.

На днешната символична първа копка присъстваха кметът на община Костинброд, г-н Трайко Младенов, инж. Теодора Гогова и инж. Габриела Георгиева – зам.-кметове на община Костинброд, г-н Борислав Борисов – кмет на село Петърч, г-н Радослав Стойчев- Областен управител на Софийска област, г-н Георги Димов – кмет на община Божурище, г-н Васко Стоилков- кмет на община Сливница, Инж. Младен Младенов- кмет на район Връбница, Столична община и други заинтересовани лица.

6464 посещения общо 2 посещения за деня
Кметът на община Костинброд присъства на символична „първа копка“ на Автомагистрала „Европа“