ОБЩИНА КОСТИНБРОД ПОЧЕТЕ ПРАЗНИКА С ВЕНЦИ НА ПАМЕТНИЦИТЕ НА ЗАГИНАЛИТЕ В БИТКА ЗА РОДИНАТА И РАЗВЯТИ БЪЛГАРСКИ ЗНАМЕНА.

Днес, от 10.00 ч. на централния площад „Иван Вазов” в гр. Костинборд, общ. Костинброд, общинска администрация – Костинброд, общински съветници, областният управител на Софийска област, жители и гости на община Костинброд уважиха днешният празник с официални речи и полагане на цветя на паметника на загиналите в защита на родината.

Празненството по случай 6-ти септември започна с изнасяне на почетното знаме на клуба на офицерите от запаса към община Костинброд и изнасяне на български трикольор от младежи в народни носии.

 

Десетки граждани от различни възрасти бяха дошли на площада, за да уважат празника и поднесат цветя на паметника. Всички с усмивки на лица си честитяха Съединението на България – един от изключително важните и значими празници в съвременната ни българска история.

Госпожа Росица Иванова – областен управител на Софийска област и г-н Трайко Младенов – кмет на община Костинборд поднесоха своите приветствия към присъстващите.

Г-н Младено изнасяйки множество исторически факти за празника, спомена, че провъзгласяването на Съединението на 6 септември 1885 се посреща с ентусиазъм от българския народ. Навсякъде се устройват народни събрания и манифестации в негова подкрепа. Съединението е един от героичните актове в съвременната българска история, които е осъществен почти без кръвопролития, но е с изключителна важност за обединението на българският народ. Със Съединението се събират двете части от разделеното кървящо сърце на България. С подкрепата от страна на българския княз Александър I и посредством активните военни действия на военните формирования на майор Данаил Николаев и четата на Чардафон Велики този така важен акт – Съединението е осъществен. И въпреки тежките последствия – дипоматическите преговори в Царинград, последвалата Сръбско – Българска война – през ноември 1885, ние като нация излизаме победители. Българският народ е доказал, че може да печели битки като на бойното поле, така и на масата на дипломацията. Победата на българите във войната със Сърбия довежда до закрепване на Съединението. След продължителна дипломатическа борба на Цариградската посланическа конференция (1885-86) Съединението получава международно признание с подписването на Българо-Турската спогодба през 1886 г. Обединяването на Северна и Южна България има решаващо значение за по-нататъшното развитие на страната. Създава се по-голяма териториална и стопанска общност и се дава тласък на развитието на държавата. България се превръща в сериозен фактор на Балканите. Независимостта на България е следващата цел, към която се насочват усилията на българския политически елит и хронологично последва и Обявяване на независимостта – 22 сеп. 1908г, което днес се чества като национален празники и ще отбележим съвсем скоро.

Г-жа Росица Иванова в своята реч към събралото се множество честити празника, като изтъкна, че посредством Съединението се прекратява и заличава огромната неправда към българският народ с подписаният Берлински договор от 1878 г. Договорът определя Княжество България като васално. Макар и съединена (отчасти), България продължава да бъде васална на Османската империя, а българският княз е формално назначаван от султана за генерал-губернатор на Източна Румелия. Със Съединението българският народ показва и доказва че може да се бори за своята независимост и самостоятелност. Да отвоюва позии, да се бори за каузи, които го съхраняват, изграждат и развиват като нация.Тя изтъкна, че днешният празник се чества от всички българи – родолюбци, патриоти, милеещи за родината си граждани. Съединението, като дума е втъкано във фразата поставена на входа на най-важната сграда в Република България – Народното събрание. Съединението е част от фраза, която е изключително важна за нацията ни, която е особенно актуална в трудни моменти, когато народът ни се обединява пред угрозите и заплахите, а именно : „Съединението прави силата”.

Букет с цветя бе поставен на паметника от областния управител на Софийска област. Бяха поднесени венци на почит от общинска администрация – Костинброд – от кмета – Трайко Младенов и зам. – кмета Любомир Кънчев. Венец беше поднесен от общинските съветници от общински съвет – Костинброд от името на ПП ГЕРБ. Общински съветници и десетки граждани положиха цветя на паметника. Младежи във фолклорни носий изнесоха празнична фолклорна програма, а за доброто настроение на гражданите събрали се на площада служителите на Народно читалище „Иван Вазов” бяха подготвили озвучаване с патриотична и възрожденска музика

„ Съединението прави силата !!!

Честит национален празник !!!

Честити 131 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия !!!

 

 

4219 посещения общо 3 посещения за деня
ДНЕС Е 6 –ТИ СЕПТЕМВРИ – ДЕНЯТ НА СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ !!! ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК !!!