Община Костинброд отпразнува независимостта на България с три последователни мероприятия. Кмета на община Костинброд г-н Трайко Младенов заедно със заместник кметовете, председателят на общинският съвет д-р Атанас Тенев, редица общински съветници и кметове на населени места, поднесоха венци на паметника на централният площад „Иван Вазов” в гр. Костинброд, след което се отправиха към с. Петърч където също поднесоха цветя и венци на паметника на площада в селото.

В с.Петърч венецът бе поднесен от кмета на селото г-н Борислав Борисов и кмета на община Костинброд г-н Трайко Младенов.

Завършекът на празника беше в с.Опицвет. Делегацията от представителите на местната власт беше посрещната от кметицата на селото г-жа Гергана Величкова, която беше организирала пищен празник,който включваше военен парад и фолклорна програма с участието на различни състави от община Костинброд, които представиха китка от хора и песни.


Кметът на община Костинброд г-н Трайко Младенов поздрави всички присъстващи с празнична реч по случай денят на независимостта на България:

„Днес – на 22 септември честваме 108-та годишнина от обявяване на Независимостта на България. На 22 септември 1908 г. във Велико Търново, с манифест, княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални, обвързващи ни в зависимост връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава. С един замах на 22 септември 1908 г. България се откъсна от орбитата на Османската империя и се провъзгласи за независима, обявявайки се за царство.

Провъзгласяването на Независимостта е един от особено големите успех на българската дипломация, една от особенно голямите заслуги на българският политически елит.

С осъществяването на акта за обявяване на Независимостта на нашата държава се извоюва преднина в усилията за равноправно третиране в международно отношение. Постигането на този смел политически акт е резултат на смела, но разумна политика, на дипломатически такт и ловкост, резултат на умение на българската дипломация да се възползва от условията на международната ситуация към онзи момент.

Обявяването на Независимостта безспорно е изключително за страната ни събитие. Но още докато е ставало, е било ясно, че то е желано, искано, търсено от нацията ни събитие. Независимостта е дело на европейската дипломация и българските политици, на умели дипоматически ходове, на правилна преценка на геополитическото положение на Балканите, в европейски и международен план.

Деликатната ситуация, която настъпва след нарушаването на Берлинския договор e успешно разрешена. Първо била спечелена Британската империя, която поставя условието – да започнат преговори между българското правителство и Високата порта (Турция). Преговорите започват веднага и българската делегация е водена от Андрей Ляпчев. По време на тях, Високата порта иска България да плаща голям данък. В качеството си на министър-председател Малинов заявява: „ Независимост не се откупува „ , дори се стига до частична мобилизация на българската армия. На 1 октомври Министър председателят Малинов заявява пред кореспондента на в-к “Матен” в София: “Независимостта си България е готова да изкупи с кръв, а не с пари!”

Oфициално признаването на независимостта на България от Османската инперия става на 6 април 1909 г., след което в продължение на 10 дни европейските сили признават България за независима политически държава.

Днес – в Република България – свеждаме глави пред паметта на загиналите в битките за независимост на страната ни войни. Днес – ние честитим Независимостта си, за която са се борили много български граждани – дали си живота в защита на род, майка, родина.

Днес трябва да си дадем сметка какво е да сме независими като народ, нация, държава. Днес се прекланяме и повече от всякога трябва да осъзнаваме – какво е да живеем, да сме граждани в независима държава. Държава, която макар и малка в световната карта, в мого случаи с изтъкана от вътрешни противоречия политика, е доказала многократно, че в трудни и важни за нацията ни моменти върви напред с обединени сили. А ние се борим за цели и идеали – така нужни ни, когато отстояваме позиции, когато защитаваме родина, когато се бием за нея, когато защитаваме своята независимост.

Печелим битки както на бойното поле, така и на масата на дипломацията – битки така нужни ни да се съхраним, утвърдим и развием – като нация с характер, нация борбенна, нация независима.

Преклон пред паметта на загиналите, честит празник – честит ден на Независимостта на всички присъстващи, на всички милеещи, на всички радеещи за родината ни български граждани.”

Честит празник !!!”

3097 посещения общо 2 посещения за деня
Костинброд отпразнува 108-та годишнина от обявяването на независимостта на България